Alla inlägg den 22 april 2012

Av Matilda och Josefin - 22 april 2012 11:00

Hej alla läsare! Innan jag börjar recensera vill jag bara tacka er alla för att ni läser och kommenterar vår blogg! Vi blir så oerhört glada när ni kommenterar och tipsar, tack!

    ( Jag tycker att framsidan är väldigt fin   )

Så, jag har nu läst ut Flyga högt av Katarina von Bredow (andra gången jag läste den, haha...)

Författare: Katarina von Bredow (  )

Antal sidor: 316


Flyga högt handlar om Vendela, 15 år. I hennes klass är det rätt strikt vem som får vara med vem osv. Det finns en rangordning som allt cirkulerar runt. Men en dag kommer Silja till klassen och hon rör om allt, plötsligt måste man välja mellan Silja och klassens drottning. Silja trotsar alla oskrivna regler, och gör precis som hon vill. Rangordningen rörs om och allt blir annorlunda, vänskapen mellan Vendela och Tove (hennes bästa kompis) kanske inte är så stark som den verkar. Och kärleken till Nils blir mer förvirrande. Det som en gång var omöjligt, verkar nu rätt så möjligt.


När jag först läste den här boken kom jag och tänka på boken/filmen Tusen gånger starkare som handlar om ungefär samma sak. Om makt i klassen och rangordning m.m I allla fall, jag tycker mycket om Flyga högt. Katarina von Bredow skriver väldigt bra och drar väldigt roliga liknelser i boken. Som t.ex på sidan 28: "Kanske är hon så trasig att det är omöjligt att laga. Det kanske är som att försöka limma ihop en pulveriserad porslinsvas" Katarina beskriver också bra om tomheten som finns kvar när en familjemedlem dött. I detta fall om hennes döda lillebror Anton. Om sorgen och ilskan varför det blev just Anton som skulle dö. Här kommer ett till citat ur boken: "Jag måste leva, inser jag plötsligt när jag hänger där. Anton dog, så jag måste leva. Av någon sorts tacksamhet för att det inte var jag. Jag är liksom dömd till det. Dömd till livet.

Katarina skriver också väldigt bra om "rollerna" i klassen, och om tonåren och kärleken. Då och då kommer även utdrag ur vissa låtar, vilket jag tycker är väldigt roligt, och så är det utdrag ur liksom moderna låtar som ungdomar lyssnar på. T.ex "Who´s that chick?" med David Guetta och Rihanna eller "Teenage dream" av Katy Perry. En väldigt bra bok som passar nästan alla åldrar skulle jag tro. Den får en 4/5 av mig. Till slut vill jag bara skriva ännu ett citat ur boken, för det citatet gillar jag mycket. Den handlar om att vågata risker och leva: Den som inte flyger högt, trillar inte ner. Eller i alla fall inte lika hårt. Man får visserligen inte se på utsikten heller, men vad ska man med utsikt till om man ligger platt som en pannkaka på marken?      (s.122)

Många kramar från Matilda   

Ovido - Quiz & Flashcards